NE ARAMIŞTINIZ?

Sertifikanı Sorgula

Pırlanta Nasıl Anlaşılır?

Pırlanta Nasıl Anlaşılır?

Işıltıları ile göz kamaştıran pırlantalar, ihtişamlı görünümlerinin yanı sıra oldukça yüksek maddi değere de sahiptir. Bu nedenle pırlantaları güvenilir şekilde satın almak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Özellikle gerçek pırlanta nasıl anlaşılır sorusunun cevabını bilmeyenler için pırlantanın sahte olmadığından emin olmak, oldukça zorlu bir süreç haline gelebilir.

Pırlantanın gerçek olup olmadığını anlamak için evde uygulayabileceğiniz oldukça pratik yöntemler bulunur. Ancak bu yöntemlerin hiçbirinin sonucu kesin olarak kabul edilmediğinden daha güvenilir çözüm almak isteyenlerin alanında uzman bir mücevher markasının mağazasına giderek pırlanta konusunda üstün deneyime sahip uzmanlardan bilgi alması önemlidir.

Pırlantanın gerçek olup olmadığını anlamak için evde uygulayabileceğiniz yöntemleri merak ediyor ve biran önce denemek istiyorsanız, aşağıdaki testleri kolaylıkla yapabilirsiniz. 

Pırlantanın Gerçekliğini Anlama Yöntemleri

Pırlanta nasıl anlaşılır sorusuna verilebilecek birbirinden farklı cevaplar bulunur. Gerçek pırlantaların sahtelerinden ayrılmasını sağlayan bu testlerin tümü, pırlanta testi olarak adlandırılır. Bu testlerin bazıları evde kolayca uygulanabilen oldukça pratik yöntemlerdir. Bazıları ise mücevher uzmanları tarafından yapılması gereken son derece profesyonel testlerdir. 

Pırlantanın gerçek olup olmadığını anlamak için evde uygulayabileceğiniz testler arasında şunlar sıralanabilir:

Işıltı Testi

Pırlanta nasıl anlaşılır sorusuna cevap vermeyi sağlayan en kolay ve pratik yöntemlerden ilki, ışıltı testidir. Pırlantanın gerçekliğini test etmek için yansımaların kullanıldığı bu test oldukça basit olduğundan sıkça tercih edilir. Testi uygulamak için normal bir lamba altında pırlantanın ele alınması gerekir.

Pırlanta ışığı yansıtmak konusunda oldukça başarılı bir mücevher olduğundan ışık altında kalan pırlantadan etkili bir şekilde beyaz ışığın yansıması beklenir. Gerçek pırlanta olağanüstü bir ışıltı sağlarken sahte pırlantalarda bu ışıltıyı görmek mümkün değildir.

Buhar Testi

Pırlantaların ışığı etkili şekilde yansıtmanın yanı sıra hızlıca iletme özelliği de bulunur. Bu sayede gerçek pırlanta nasıl anlaşılır sorusuna verilecek cevaplar arasında buhar testi de sıralanabilir. Bu testi uygulamak için pırlantayı parmaklarınız arasında tutun ve nefesinizi üfleyip buharlaşmasını sağlayın. Böylece pırlantanın üzerinde puslu bir görünüm oluştuğunu fark edeceksiniz.

Eğer pırlanta üzerinde oluşan pus hızlıca yok olursa bu, pırlantanın gerçek olduğu anlamına gelir. Ancak bu sürecin uzaması, pırlantanın sahte olduğunu gösteren bir işaret olarak kabul edilir.

Su Testi

Pırlantanın gerçek olup olmadığını anlamak için evde uygulanan pratik yöntemlerden biri de su testidir. Testi yapmak için normal boyutlarda bir su bardağı alınarak su ile doldurulur. Ardından pırlanta bu suyun içerisine bırakılır. 

Suyun dibine çökerse bu durum pırlantanın gerçek olduğunu gösterir. Ancak dibe çökmeden suyun içerisinde ya da yüzeyinde kalıyorsa sahip olduğunuz pırlantanın sahte olduğunu düşünmeniz gerekebilir.

Gazete Testi

Pırlantanın gerçek olup olmadığını anlamak için uygulanan bir diğer yöntem ise gazete testidir. Pırlanta nasıl anlaşılır sorusuna cevap oluşturan bu yöntemde, pırlantanın kırılganlığı test edilerek sahte olup olmadığı belirlenir. Bunun için bir gazete alınarak yazısı bol olan bir sayfa üzerine pırlanta taş, düz kısmı aşağıya bakacak şekilde yerleştirilir. Bu noktada ortamda parlak bir aydınlatmanın olması da oldukça önemlidir.

Eğer bol yazılı sayfaya yerleştirmiş olduğunuz pırlanta taşının üzerinden yazıları okuyabiliyorsanız bu, pırlantanın büyük ihtimalle sahte olduğunu gösterir. Çünkü elmas taşları, ışığı düz şekilde yansıtamaz. Gerçek pırlantalarda yazılar net bir şekilde görülemez ve bu nedenle harfler de okunamaz. 

Pırlantayı Güvenilir Bir Markadan Almaya Özen Gösterin 

Evde uygulanabilen bu yöntemlerin her ne kadar kolay ve pratik olsalar da kesin sonuç vermediklerini unutmamak gerekir. Bunun için gerçek pırlanta nasıl anlaşılır öğrenmek istiyorsanız işin uzmanlarına danışmalı, onların profesyonel yöntemler ile pırlantanın gerçek olup olmadığını kolayca anlamalarına izin vermelisiniz.

Elizi tercih ederek sahtelik riskinden korunabilir, sertifikalı mücevherler ile güvenilir pırlanta satın alma deneyimleri yaşayabilirsiniz. Bir önceki yazımıza https://www.elizi.com.tr/blog/esinize-surpriz-4-mucevher-onerisi linkinden ulaşabilirsiniz.