NE ARAMIŞTINIZ?

Sertifikanı Sorgula

Yörelere Göre Düğün Adeti ve Geleneği

Yörelere Göre Düğün Adeti ve Geleneği

Yörelere göre düğün adeti ve geleneği, evlenecek çiftlerin dikkatini çeken konulardan bir tanesi. Evlilik sürecinde her şeyi geleneklere göre yapmak isteyen çiftler, yörelerinin düğün adeti ve gelenekleri hakkında da bilgi sahibi olmak istemektedir. Bilindiği üzere her yörenin düğün adeti ve geleneği birbirinden farklıdır. Karadeniz yöresi düğünlerinde çok daha ihtişamlı takılar ön plana çıkarken Ege Bölgesi’nde daha sade takıların dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Düğün takılarının yanı sıra düğün merasiminde çalınan şarkılar ve oynanan oyunlar bile birbirinden farklıdır. İşte yörelere göre düğün adeti ve geleneği hakkında bilmeniz gerekenler!

Adana Düğün Adetleri ve Düğün Takıları

Adana düğünlerinde düğünden bir gün önce damat evine bayrak asılır. Bayrak, o evde düğün olduğunun bir simgesidir. Bayrak asıldıktan sonra artık davul ve zurnaların çalınmaya başlar ve bu merasim oldukça uzun bir süre devam eder. Damat evinin önünde davul ve zurna eşliğinde halaylar çekilir ve oyunlar oynanır. Davul ve zurna ile gelin evinin önüne gelinir.

Burada da oyun ve halaylara devam edilir. Kurban kesilir, karakucak güreşleri yapılarak eğlencenin katlanarak artması sağlanır. Adana düğünlerinde gösteriş hakimdir. Adana’nın burma bileziği meşhur olduğu için gelinlerin bileklerinde sayıca oldukça fazla burma bileziklerin olduğu görülmektedir. Altın ile tasarlanan ve oldukça gösterişli bir tasarıma sahip olan burma bilezikler, Adana düğün merasimlerinin olmazsa olmazları arasında yer alır.

Doğu Yöresi Düğün Adetleri ve Düğün Takıları

Yörelere göre düğün adeti ve geleneği kapsamında üzerine konuşulması gereken bir diğer yöre Doğu’dur. İhtişamlı takıların sahne olduğu Doğu yöresindeki düğünlerde eğlencenin had safhada olduğunu söyleyebiliriz. Gelin evlendikten sonra kendi evine girmeden önce testi kırılır. Bu testi, bolluk ve bereketi simgeler. Altın kelepçe bilezikler, Doğu düğünlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Şık, zarif ve göz alıcı kelepçe bilezikler; oldukça hareketli bir tasarıma sahiptir ve düğünün dikkatleri üzerine çekmesini de sağlar.

Karadeniz Düğün Adetleri ve Düğün Takıları

Karadeniz düğün adeti denildiğinde akıllara Trabzon hasırı gelmektedir. Trabzon hasırından el işçiliğiyle üretilen bilezikler, kolyeler, kemerler ve daha pek çok takı ürünü; Karadeniz düğünlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Trabzon hasırı setleri ile ihtişamlı bir görünüm elde eden Karadeniz düğünlerinin dikkat çeken pek çok adeti bulunmaktadır. Karadeniz’de illere göre düğün adetlerinin değişiklik gösterdiğini de söylemek mümkün.

Tokat düğünlerinde damadı derede yıkamak âdettendir. Bunun yanı sıra Kastamonu’da isteme öncesinde çiftin yakınları arasından iyi huylu kişi seçiliyor. Bu kişinin ayakkabısı yukarı doğru atılıyor. Eğer ayakkabı düz düşerse bu durum, evliliğin iyi gideceğine işaret ediyor. Oldukça ihtişamlı takıların takıldığı Trabzon düğünlerinde ise birçok bilindik adet bulunuyor. Düğün öncesi düğün alışverişi sadece pazartesi ve perşembe günleri yapılıyor.

Gaziantep Düğün Adetleri ve Düğün Takıları

Gaziantep düğün adetleri de birçok yöredeki düğün adetleri kadar farklıdır. Erkek tarafının ailesi ilk önce kız tarafının evine gidiyor ve kızı görüyor. Eğer kızı beğenirlerse tekrar geliyorlar ve isteme merasimini gerçekleştiriyorlar. Gaziantep yöresinde kına gecesi düğün merasimi kadar ihtişamlı olduğundan kına geceleri de oldukça ilgi çekicidir. Altın kemerler, altın bilezikler ve daha pek çok takı ürünü Gaziantep düğün adetlerinde de kendisine özel bir yer buluyor. Oldukça gösterişli geçen Gaziantep düğünleri, yörelere göre düğün adeti ve geleneği kapsamında dikkatleri üzerine çekmektedir.

Aydın Düğün Adetleri ve Düğün Takıları

Aydın düğün adetleri de özellikle damat açısından oldukça zorlayıcıdır. Damat, ayakkabısız bir şekilde köyde uzun bir süre dolaşır. Bunun yanı sıra damat, cam şişelerin üzerinde dizilen yumurtaları lastik sapanla vurmak durumunda kalabilir. Yörelere göre düğün adeti ve geleneği içerisinde yer alan Aydın düğün adetleri, birçok yörenin adetleri kadar ilgi çekicidir.

İç Anadolu Düğün Adetleri ve Düğün Takıları

Dikkat çeken düğün adetlerinden bir diğeri de İç Anadolu düğün adetleridir. İç Anadolu’da daha çok Sivas, Konya ve çevresindeki illerde uygulanan adetler ön plana çıkıyor. Sivas düğün adetlerinde söz kesme sırasında 5-10 kişi gelin evine gider. Mahallenin imamı da söz kesme merasimine katılır. Bir süre sohbet edilir ve daha sonra köyün en yaşlısı ya da imam kızı ister. Nişan düğün arasındaki gelenekler arasında “sini gönderme” adeti özel bir yere sahiptir.

Damat tarafı, kız evine bir sini içerisinde süs eşyaları ve giyim eşyalarını gönderir. Konya düğün adetlerinde de erkek evine götürülecek olan gelin, mezarlıktan geçiriliyor. Bu gelenek oldukça ilginç bir gelenek olduğundan İç Anadolu düğün adetlerinde özel bir yere sahiptir.

Benzersiz Takılar ile Düğünüzü Eşsiz Hale Getirin

Düğün törenlerinde takılacak takıların ihtişamlı ve gösterişli olmasına özen gösterilir. Bu nedenle altın kelepçe bilezikler, Trabzon hasır setler, altın kemerler, çeyrekli altın bileklikler gibi takı ürünleri; düğün törenlerinin çok özel geçmesini sağlar. İnce işçilikle üretilen ve Trabzon düğün geleneğinde özel bir yere sahip olan Trabzon hasırı setler, çok özel ve eşsiz bir görünüm isteyen kadınların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Bunun yanı sıra çeyrek ile tasarlanan ve dinamizm elde eden çeyrekli altın bileklikler, düğün gününde şık ve zarif görünmek isteyen kadınların arzularını yerine getirme konusunda oldukça başarılı. Birbirinden özel takılara ve mücevherlere ev sahipliği yapan Elizi, düğün merasimlerinde bir yıldız gibi parlamak isteyen kadınlara yenilikçi ürünler sunmaya devam ediyor. Her biri bir diğerinden eşsiz ve incelikli takılar arasından tercihte bulunabilirsiniz. Mütevazi fiyatlarla satışa sunulan takılar ile kendinizi özel hissedebilir, düğününüzde ışıltınızı ve tarzınızı ön plana çıkarabilirsiniz. Elizi, sektördeki deneyim ve bilgi birikimi ile sizlere benzersiz mücevherleri sunmaya devam ediyor.